Bahan-bahan:

  • 1 cawan ikan bilis – dicuci, ditumbuk sedikit
  • 1 labu bawang besar – potong kasar sedikit

Dikisar:

  • 7-9 tangkai cili kering, direndam air panas dalam 15 minit
  • atau guna cili giling secukupnya..
  • 5 ulas bawang merah kecil
  • 1 labu bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • sedikit belacan
  • sedikit air asam jawa
  • gula melaka, secukupnya
  • garam, secukupnya

Cara-cara:

  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik baunya.Masukkan ikan bilis yang sudah ditumbuk tadi dan kacau rata. masak sampai sedikit kering, kemudian masukkan air. (ikut suka — kalau suka berkuah lebih, banyakkan airnya dan kalau suka sambal yang pekat, kurangkan.)
  • Masukkan air asam, gula , dan bawang besar tadi. Masak sampai bawang layu.