Bahan-bahan ( 3 orang )
- 2 cawan air
- 2 cawan tepung gandum
- 2 biji telur
- 1/4 cawan minyak
- sedikit pewarna kuning
- sedikit garam(secukup rasa)
- lain-lain: acuan roti jala, kalau takde, tebuk bawah tin susu ke tin sardin ke... tapi jangan besar sangat lubangnya.
- CARANYA..
- Blend semua bahan-bahan untuk membuat roti jala. Pastikan tepung yang melekat didinding blender dihakis supaya semua adunan sekata.
- Tapis adunan tadi.
- Panaskan pan, kalau dah panas,sapu sedikit minyak masak dibahagian pan atau kuali leper dan terus mulakan menjala dengan membuat bulatan dan pusing2 hingga menjadi jala.
- Tunggu 1-2 minit, angkat ke pinggan dan lipat dan gulung. Tak payah terbalikkan.
- Ulang langkah2 tadi hingga habis adunan.dapat dalam 20-25 keping, bergantung kepada adunan. atau pun ikut citarasa masing2 samada suka pekat atau cair.
No comments:
Post a Comment