Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


kekgulahangus.jpg

Kek Gula Hangus kak yan recipes

1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas ..hati2 sikit tau! nanti meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali… Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

4 biji telor
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara2:-
Pukul telor sampai kembang & pekat.
Masukkan susu pekat – Mix hingga rata
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanila
last kekali, masukkan gula hangus tadi.

Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.

Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas & bawah.

lapikkan dulang dibawahnya … Alhamdulillah, tak payah test2… garenti jadik punya…

(Cara masak gula hangus)

step 1 – masukkan gula dlm periuk atau kuali dan panaskan dengan api kecil

step 2 – bila gula dah cair dan agak kecoklatan, then bolehlah masukkan air panas skit demi skit

step 3 – masukkan butter/marjerin ke dlm gula tadi dan biarkan butter cair….dah cair bolehlah tutup api dan ketepikan
s

sekarang, kita nak bancuh adunan plak.

step 1 – pukul telur hingga kembang

step 2 – masukkan susu pekat ke dalam telur dan pukul sebati

step 3 – curahkan kesemua adunan tadi ke dlm blender dan putar.

step 4 – masukkan tepung skit demi skit dan putar lagi..kemudian curahkan gula hangus tadi dan putar lagi..

step 5 – peramkan selama 3 jam, kita boleh nampak adunan tadi mulai berubah kaler agak gelap.

step 6 – dah cukup peram, masukkan dalam loyang dan kacau sedikit supaya tepung tadi tak mendap dan bolehlah dibakar denmenggunakan api bawah dulu,dah nak masak guna api atas saje.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

kekgulahangus.jpg

BEGINILAH HASILNYA..SELAMAT MENCUBA....

No comments:

Post a Comment