
Bahan-Bahan:
4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan]
1/2 biji nenas -[dipotong kecil dan nipis]
4 cawan santan [1 biji kelapa]
4 ulas bawang merah - dihiris
1 sudu besar rempah (kari ikan)
sedkit serbuk kunyit
minyak
garam
bahan tumis -mayang
3 ulas bawng merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia
1 s/k halba campur
daun kari
Cara:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali bahan tumis.
2. Masakkan sehingga mendidih.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
4. Curahkan bahan tumis yg dah wangi tu dan minyak dalam periuk yg masak kuah tu.Tutupkan periuk dan biarkan.
5. Bila nak menghidang baru kacau rata dan hidangkan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment