1 ekor ayam (potong 4 atau 6 ) ...5 sudu makan pes bawang putih 5 sudu makan pes halia 5 sudu makan serbuk cili 2 sudu teh serbuk ketumbar 2 sudu teh serbuk jintan manis 1 biji telur Tepung beras secukupnya Garam secukup rasa Minyak untuk menggoreng Daun kari (digoreng sekejap dan tabur pada ayam)
Penyedian :
a.. Gaulkan ayam bersama pes bawang putih, pes halia, serbuk ketumbar, serbuk ketumbar dan garam hingga sebati. b.. Perap selama 30 minit. c.. Kemudian salutkan ayam dengan telur dan tepung beras. d. Panaskan minyak dan gorengkan ayam dalam deep fryer pada suhu 160 darjah celsius selama 15 minit atau hingga masak. e. Angkat dan toskan. Taburkan dengan sedikit daun kari goreng dan sedia untuk dihidangkan
SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA BERSAMA KELUARGA DIHUJUNG MINGGU.
No comments:
Post a Comment