Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PECAL atau ROJAK SAYUR


Bahan Sayuran
1 ikat daun pucuk ubi
1 ikat kangkong
10 urat kacang panjang
100 gm taugeh
1/2 biji
sengkuang
1 batang timun [hiris nipis]
2 butir tahu [goreng dan potong nipis]
daun salad
telur rebus [optional]
garam

Cara
1. Pucuk ubi, kangkong dan kacang panjang dipotong dan basuh bersih.
2. Rebuskan berasingan dengan sedikit garam sehingga lembut. Toskan.
3.
Taugeh dibersihkan dan basuh. Toskan.
4. Sengkuang dipotong-potong.
5. Masukkan semua bahan dalam pinggan dan sediakan kuah.

Bahan Kuah
1 cawan kacang tanah
1/2 cawan jus asam jawa
15 tangkai cili kering [potong dan basuh]
3 ulas bawang merah
sedikit belacan
3 s/b minyak
gula
garam

Cara
1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak. Buangkan kulitnya. Mesin kasar.
2. Panaskan minyak dan gorengkan cili kering, bawang merah dan belacan sehingga wangi.
3. Mesinkan cili kering, bawang dan belacan dengan jus asam jawa sehingga halus.
4. Gaulkan dengan kacang tanah yg telah dihancurkan.
5. Masukkan gula dan garam. Rasakan secukupnya. [jika pekat boleh tambah air sikit demi sikit]
6. Hidangkan dengan bahan sayuran.

No comments:

Post a Comment