KARIPAP (CURRY PUFF)
Bahan-bahan ( 6-8 orang makan )
- Bahan Doh:
- 。 500g tepung gandum
- 。 4 sudu besar marjerin / butter (dipanaskan)
- 。 4 sudu besar minyak masak (dipanaskan)
- 。 8 sudu besar air
- 。 2 cubit garam
- 。 1 biji telur
- Bahan Inti:
- 。 2 cawan daging / ayam (cincang halus atau beli je daging kisar)
- 。 3-4 biji ubi kentang dipotong dadu 1cmX1cm (bergantung kepada saiz. karipap ni tak banyak kentang. daging / ayam yang lebih)
- 。 sedikit lobak merah (jika suka)
- 。 sedikit daun sup (dikerat halus) dan daun bawang / kucai (dikerat 1 inci panjang)
- 。 3-4 biji cili api dicincang halus (jika mahu pedas)
- 。 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 。 1 sudu besar serbuk jintan putih
- 。 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 。 garam secukup rasa
- 。 air secukupnya
Cara-cara
- masukkan kesemua bahan doh ke dalam home bakery / breadmaker. atau uli dengan tangan sehingga doh mudah dicanai dan dikelim.
- rebus daging bersama rempah sehingga masak (masukkan air sehingga daging tenggelam. air jangan banyak supaya mudah kering).
- masukkan ubi kentang dan bahan-bahan inti yang lain. masak sehingga kering dan dibiarkan sejuk.
- setelah inti sejuk, bolehlah doh dicanai, diletakkan inti dan dikelim. goreng dalam minyak terendam yang kurang panas sehingga kekuningan.
- pastikan api dapur perlahan dan minyak tidak begitu panas untuk mendapatkan kulit karipap yang tidak menggerutu.
No comments:
Post a Comment