Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MASAKAN JERING

Bahan-bahan

  • 1 kg buah jering yg dah boleh di buat gulai (kalau tak tahu tanya pada penjual - samada dah boleh wat gulai)
  • 5 cawan santan kelapa(lebih pun tak pe)
  • 3 biji bawang kecil
  • 10 biji cili api
  • 1 batang serai
  • Sedikit kunyit
  • Sedikit ikan bilis
  • 1 keping asam keping
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Buah jering buang kulit dan rebus sehingga empuk, anggaran 1 1/2 jam
  2. Tumbuk bahan yg bertanda * hingga lumat beserta serbuk kunyit dan garam
  3. Jering yg telah lembut tadi, di angkat dan di toskan, kemudian di tumbuk sekeping-sekeping.
  4. Dalam periuk, letakkan santan, bahan tumbuk, jering, ikan bilis serta serai dan jerangkan atas dapur.
  5. Kacau santan jgn bagi pecah santan. Setelah kuah mendidih letakkan asam keping dan garam. Kacau2 lagi bagi serata, kemudian padamkan api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment