MASAKAN JERING
Bahan-bahan
- 1 kg buah jering yg dah boleh di buat gulai (kalau tak tahu tanya pada penjual - samada dah boleh wat gulai)
- 5 cawan santan kelapa(lebih pun tak pe)
- 3 biji bawang kecil
- 10 biji cili api
- 1 batang serai
- Sedikit kunyit
- Sedikit ikan bilis
- 1 keping asam keping
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Buah jering buang kulit dan rebus sehingga empuk, anggaran 1 1/2 jam
- Tumbuk bahan yg bertanda * hingga lumat beserta serbuk kunyit dan garam
- Jering yg telah lembut tadi, di angkat dan di toskan, kemudian di tumbuk sekeping-sekeping.
- Dalam periuk, letakkan santan, bahan tumbuk, jering, ikan bilis serta serai dan jerangkan atas dapur.
- Kacau santan jgn bagi pecah santan. Setelah kuah mendidih letakkan asam keping dan garam. Kacau2 lagi bagi serata, kemudian padamkan api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment