Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BISKUT ZAMRUD

BAHAN-BAHAN:

BESUSAN

260gm tepung gandum

1/2 tsp baking powder

Secubit garam

250gm butter

125gm gula castor

1 tsp esen vanilla

1 biji kuning telur

HIASAN:1 biji putih telur ,Almond nibs secukupnya, tak perlu dipanggangJem strawberry secukupnya

CARA-CARA:

1. Ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.

2. Pukul butter dan gula hingga sebati.

3. Masukkan kuning telur dan terus kacau. Masukkan esen vanilla dan terus kacau.

4. Kaupbalikkan adunan tepung ke dalam mentega dan uli sedikit hingga setakat menjadi doh yang lembut.

5. Sukat adunan sebanyak 1 sudu kecil dan bulat-bulatkan. Ini untuk mendapatkan bentuk yang sama untuk setiap biskut

6. Celup permukaan atas biskut dalam puith telur dan kemudian celup ke dalam almond nibs.

7.Susun dalam dulang pembakar dan buatkan lubang tengah dan paipkan Jem kedalam lubang tadi.(sis gunakan pemegang senduk kayu buat lubang tengah2 biskut)

9.Bakar pada suhu 200 darj cel selama 10 min atau ikut oven masing-masing

No comments:

Post a Comment