Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayam golek sri pengantin

Bahan bahannya

-1 ekor ayam [besar] dibersihkan dengan asam jawa,bilas dan
ditoskan.rapatkan kedua kaki ayam dan diikat dengan dawai halus
-100gm bawang besar
-40gm halia
-10gm serbuk kunyit
-5gm cili serbuk
-15gm tepung jagung

Bahan bahan kuahnya

-200gm bawang besar dikisar
-50gm halia dikisar
-100gm serbuk kurma }
-100gm serbuk kari daging}dibancuh bersama dengan air panas.
jadikan pes
-40gm bunga lawang
-20gm kulit kayu manis
-150ml susu cair
-60gm buah keras
-garam & gula secukup rasa

Cara memasak ayam;

Gaulkan bahan-bahan pada seluruh ayam,biarkan 10 minit barulah digoreng
ayam tersebut hingga keperangan,cukup masak.angkat toskan.

cara membuat kuahnya.

Tumis bunga lawang,kulit kayu manis,bawang dan halia hingga naik baunya.masukkan
2 rempah dan dimasak hingga pecah minyak.
tambah susu cair dan biarkan ianya mendidih
masukkan garam dan gula secukup rasa,buka ikatan kaki ayam dan bolehlah digolekkan ayam kedalam kuah itu.
hiasi ayam dengan daun salad,biji gajus yang. digoreng dan bunga cili

No comments:

Post a Comment